Verslaving|27 december 2011 15:09

Narconon biedt een leven na de drugs

Na het overlijden van Herman Brood staat het drugsgebruik, en alles wat daarmee samenhangt, weer volop in de belangstelling. Ook de verschillende manieren van afkicken zijn steeds vaker onderwerp van gesprek. Minister Borst heeft bijvoorbeeld onlangs het proefproject om af te kicken onder narcose, verlengd en beloofd er meer onderzoeksgelden aan te geven.

Hoewel geen enkele methode om van de drugs af te komen plezierig is, omdat de ontwenningsverschijnselen voor een verslaafde zoiets als doodgaan betekenen, worden deze met de Narconon methode tot een minimum beperkt. Althans, volgens Koen en Moniek, die kortgeleden met succes ‘afkickten’ en hun verhaal doen.

Moniek vertelt van de ene op de andere dag gestopt te zijn met spuiten, pillen nemen en snuiven en dat binnen een week tijd. Ze ziet er goed uit, een mooie vrouw van begin veertig en ze vertelt openhartig: “De meeste verslaafden die willen afkicken, maken gebruik van methadon, zodat ze kunnen afbouwen. Maar dat middel is erger dan de kwaal.”Koen knikt bevestigend. Moniek: “als je binnen komt bij de Narconon methode sta je gelijk ‘droog’. Je krijgt helemaal niets meer, alleen grote hoeveelheden vitamines en mineralen worden verstrekt.”

De ontwenningsverschijnselen worden tegengegaan door lichaamsoefeningen en massage en alles staat onder streng toezicht van een arts.

Koen (28) is op dit moment al klaar met het programma, maar nog wel verbonden aan de stichting. Hij zegt: “Die vitamines bouwen alles wat je weggespoten of gesnoven hebt weer op en daarna krijg je magnesium en calcium om de botten weer sterk te maken. Samen met je begeleider oefen je om de aandacht van jezelf af te houden en naar alles om je heen te kijken, daar ook belangstelling voor te krijgen. “ Koen verduidelijkt dat de meeste verslaafden zeer op zichzelf gericht zijn en niet gewend zijn zich in te stellen op sociale omgang.

Lachen
Na de afkick periode, die bij de ene client een week duurt, maar bij de andere twee weken in beslag neemt, volgt na de communicatie-oefeningen, het Reinigingsprogramma.

Dit programma behelst een inname van een uitgebalanceerde hoeveelheid vitamines en mineralen, iedere dag een half uur hardlopen in de frisse lucht, om de circulatie in het hele lichaam te vergroten en daarna 2 tot 5 uur dagelijks met iemand anders in de sauna zweten om al het gif via de porien uit het lichaam te laten verdwijnen.

Moniek vertelt lachend: “Koen sleept me erdoorheen, haalt zelfs af en toe iets te drinken voor me. We lachen wat af, want heus ik voel me zoveel beter. Je ziet ook de anderen die alweer verder zijn en denkt dan ‘dat wil ik ook!’Ik zeg ECHT niet dat het makkelijk is, want vooral de eerste week was het wel afzien, maar als je ‘stuk zit ‘krijg je bij voorbeeld een heerlijke lichaamsmassage en dat helpt echt. Je bent ook niet alleen, er zijn altijd lotgenoten en begeleiders om je heen.”

Secretaresse
Ze voegt eraan toe: “Die sauna, daar heb ik wel enorm tegenop gezien maar ik ben blij dat ik het gedaan heb.”
Door uitgekiende voeding en de gezonde leefstijl komen de clienten zienderwijze bij. Moniek: “De pondjes vliegen eraan, ik ben binnen een maand tijd 7 kilo aangekomen.”

Op de vraag wat hun plannen zijn na de Narconon methode, antwoordt Moniek: “Ik hoop, na eerst nog wat cursussen te doen, gewoon weer aan de slag te kunnen. Niet meer als secretaresse denk ik, dat weet ik nog niet precies, maar met mijn opleiding kan ik gelukkig nog alle kanten op.” Koen vertelt: “ik blijf voorlopig nog wel even in de buurt van het Narconon huis. Ik heb een terugval gehad, want ik dacht na de eerste keer afkicken dat ik het in mijn eentje wel kon, maar daar heb ik mij in vergist. Ik kwam weer heel snel in de oude scene terecht.”

Uiteraard lukt niet iedereen om clean te blijven, dat geven beiden ruiterlijk toe, maar het percentage ‘geslaagden’ ligt vrij hoog. De kunst ligt ‘m vooral in de invulling van je leven na de Narconon-methode.

Koen: “Als je geen goede vooruitzichten op een baan of andere dagbesteding hebt, verval je gauw terug in je oude leventje. Dat is bekend en dus ook veilig, en daar schuilt het gevaar in, vandaar dat ik nu, terwijl ik eigenlijk al klaar ben nog steeds bij Narconon zit, en de nazorg wat meer uitgebreid is voor mij.”

Dat het leven opnieuw een aanvang neemt wordt duidelijk als ze beiden vertellen dat oude vriendschappen verbroken moeten worden om het ‘programma’ vol te houden. Moniek beaamt dat dat heel erg pijn kan doen, maar daarna met een schittering in de ogen: “ en TOCH ben ik blij zoals ik er nu bijloop, er is hoop op een normaal leven!”

Op verzoek van de geïnterviewden zijn de namen gefingeerd.

U kunt niet reageren