Verslaving|22 februari 2012 09:08

Hoe ga je om met een familielid met een drugs verslaving?

Wanneer iemand die je dierbaar is zover gaat met drugs- of alcoholgebruik dat het familieleden begint op te vallen, betekent dit in het algemeen dat die persoon het niet meer in de hand heeft. Waardoor begint het op te vallen?

Het begint vaak met auto ongelukken, aanhoudingen, baan kwijtraken, de persoon wordt sneller geïrriteerd, blijft lang weg, geld of bezittingen verdwijnen. Daarna komen er meer problemen met Justitie, wellicht gezondheidsproblemen, de persoon komt niet meer aan het werk, ruzies kunnen ontaarden in geweld.

De partner, ouders of broers en zussen van de persoon die aan de drugs of alcohol is geraakt, zijn meestal de mensen die het opvalt en die zullen proberen in te grijpen. Dit begint meestal met waarschuwingen over de risico’s die de drugs- of drankgebruiker loopt en een dringend verzoek om te minderen en het in de hand te houden of te stoppen. Als er niets verandert, zullen de dringende verzoeken herhaald worden. Als het erger wordt krijgt de familie het dan echt moeilijk en wordt er gepiekerd over wat er nu het beste gedaan kan worden.

Sommige families proberen jaren lang een drugsgebruiker te ondersteunen. Andere families verbreken het contact met de verslaafde om de rest van de familie en de bezittingen te beschermen.

Hieronder geven wij een paar tips.

1. Jammer genoeg is het zo dat wanneer mensen verslaafd raken, slechts heel weinigen eerlijk zullen blijven. Bijna zonder uitzondering gaan zij iedereen heel handig manipuleren zodat zij door kunnen gaan drugs of alcohol te gebruiken. Dit is gewoon een eigenschap van verslaving. U kunt er gewoon vanuit gaan dat ze zullen liegen en u moet helemaal niets geloven van wat ze zeggen, tenzij u dit zelf helemaal zeker weet.

2. Bescherm uw bezittingen. Misschien moet u sloten verwisselen, evenals bankrekeningen, PIN codes en wachtwoorden. Berg waardevolle bezittingen en alle financiële stukken goed op.

3. Leer en gebruik deze definitie van verslaving. Verslaving is een toestand die gekenmerkt wordt door herhaald, compulsief zoeken naar en gebruiken van drugs, alcohol of andere soortgelijke middelen, ondanks nadelige sociale, geestelijke en lichamelijke gevolgen. Verslaving gaat meestal gepaard met psychologische en lichamelijke afhankelijkheid van het middel en het optreden van afkickverschijnselen als het gebruik van het verslavende middel snel afgebouwd of gestaakt wordt. Als iemand die u dierbaar is dwangmatig probeert aan drugs te komen en te gebruiken, als er problemen komen en hij of zij wil niet stoppen, en vooral als er afkickverschijnselen optreden als de persoon even geen drugs gebruikt, dan is hij of zij verslaafd. Die mensen hebben dan geen “drugsprobleem” of “drankprobleem”. Zij zijn verslaafd. Zij hebben een afkickprogramma nodig.

4. De verslaafde kan allerlei soorten hulp vragen of eisen: eten, huisvesting, geld, juridische steun, verzorging, naar bepaalde plekken gebracht worden (om meer drugs te krijgen). Zij kunnen je het gevoel geven dat je gefaald hebt hen te ondersteunen of te helpen. Uiteindelijk zal het erop neerkomen dat het gehele probleem (wat het ook is) uw schuld is. Dit is een deel van de manipulatie. Het beste wat u kunt doen is erop staan dat de verslaafde naar een afkickcentrum gaat. Dit moet de keiharde voorwaarde zijn voordat u verder gaat hem of haar te helpen.

5. Wanneer u op zoek gaat naar een afkickprogramma, zorg er dan voor dat u weet wat het succespercentage is van elk afkickprogramma. Vraag daar als eerste naar. En wees er zeker van dat ze niet alleen maar vertellen hoeveel mensen het programma hebben afgemaakt. U wilt weten hoeveel mensen lange tijd clean blijven nadat zij weg gegaan zijn. U zou moeten zoeken naar een afkickprogramma dat tenminste 90 dagen of langer duurt om de verslaafde een kans te geven de schade die veroorzaakt is door de verslaving te herstellen en om zonder drugs levensvaardigheden te leren. Een kort programma van 28 dagen geeft mensen een beetje tijd zonder drugs maar geeft ze niet echt de tijd om opnieuw zelfrespect op te bouwen of het mogelijk te maken goede beslissingen te nemen zonder drugs of alcohol.

6. De meeste verslaafden zien niet hoe zij ooit vrij zullen worden van drugs of alcohol. Wanneer u een afkickcentrum voor ze uitkiest, kunt u verwachten dat ze ruzie maken of weigeren. Zorg ervoor dat er een hulpverlener klaar staat om u onmiddellijk bij te staan. Dan heeft u de grootste kans op succes.

7. Geef niet op. De persoon kan weer worden zoals hij of zij was voordat de drugs of de alcohol zijn of haar gedrag veranderden.

Voor meer informatie kunt u Stichting Narconon altijd bereiken via telefoonnummer 0575 542362 of via het e-mailadres nnzutphen@lycos.com.

 

U kunt niet reageren