Nieuws|30 november 2011 09:18

Promotie: meer patiënten horen stemmen

Niet alleen patiënten met schizofrenie horen vaak stemmen. Ook patiënten met borderline persoonlijkheidsstoornis hebben daar vaak last van. Dat beschrijft psychiater Karin Slotema in haar proefschrift waarop ze 29 november aan het UMC Utrecht promoveert.

Vaak wordt gedacht dat het horen van stemmen bij de borderline persoonlijkheidsstoornis anders en minder ernstig zou zijn dan bij schizofrenie. Hulpverleners schenken daarom weinig aandacht aan deze klacht. Er is dan ook vrijwel geen onderzoek gedaan naar de behandeling van stemmen bij deze patiënten.

Uit het onderzoek van Slotema blijkt dat 38 patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis voor gemiddeld maar liefst achttien jaar stemmen hoorden. Vaak hoorden ze deze stemmen dagelijks gedurende enkele minuten of langer. De patiënten ervaren dat als een forse verstoring van het dagelijks leven. Bovendien hadden de meeste mensen weinig gevoel van controle over deze stemmen.

Antipsychotica
Slotema: “Ik vind dat de ernst van akoestische hallucinaties bij patiënten met borderline persoonlijkheidsstoornis nader onderzoek rechtvaardigt naar de oorzaken en mogelijke behandelmethoden. Want het is nog onduidelijk of deze patiënten, net als mensen met schizofrenie, baat hebben bij antipsychotica.”

Slotema werkt als psychiater bij PsyQ Haaglanden, Parnassia Bavo Groep, Den Haag. Zij voerde haar onderzoek uit in samenwerking met het UMC Utrecht. Prof. dr. Iris Sommer van het UMC Utrecht en prof. dr. H.W. Hoek begeleidden haar onderzoek.

Onlangs is PsyQ Haaglanden samen met het UMC Utrecht een vervolgstudie gestart naar de behandeling van stemmen bij patiënten met borderline persoonlijkheidsstoornis bij PsyQ Haaglanden. De resultaten daarvan worden naar verwachting in 2014 bekend.

Lees op de site van het UMC Utrecht meer over het horen van stemmen. vrijdag 25 november 2011

U kunt niet reageren