Nieuws|9 december 2011 08:16

Gezonde en veilige feestdagen? Alcohol-en rookvrij voor kinderen!

Laatste fase campagne helpt ouders bij regels stellen tijdens kerst en jaarwisseling

Kerstgala op school, het kerstfeest met de hele familie, oudejaarsavond. Kinderen feesten mee, maar drinken en roken zij ook mee? Nee toch? Het Trimbos-instituut werkt samen met Stivoro aan de campagne ‘Uw kind en roken, drinken en blowen. Hoe pak jij dat aan?’. Hierin krijgen ouders advies over hoe ze kunnen voorkomen dat hun kinderen middelen gaan gebruiken. De combinatie van alcohol, sigaretten, vuurwerk en het puberbrein is extra risicovol. Met de aankomende feestdagen is het belangrijk om hier tijdig en openhartig over te praten en regels te stellen. Dan weten kinderen waar ze aan toe zijn. Ouders kunnen hun kind op die manier weerbaar maken en helpen sterk in de schoenen te staan. Ook bij bijzondere gelegenheden!

Bij bijzondere gelegenheden slaat bij ouders de twijfel wel eens toe en worden er uitzonderingen gemaakt op regels die normaal gelden. Ook voor kinderen zelf is het moeilijk om op feesten tegen anderen ‘nee’ te zeggen. Maar, voor kinderen in de groei is roken, drinken of blowen extra ongezond. Het kan zelfs hersenschade veroorzaken. Daarom geldt de regel: niet roken en blowen, en geen alcohol, ook niet met de feestdagen. En in elk geval niet onder de 16. Ouders staan sterker als ze consequent zijn en het hele jaar door dezelfde afspraken hebben over roken, drinken, blowen.

Gezond en veilig

Ook de veiligheid op straat is een thema. Rond de jaarwisseling gaan jongeren vaker de straat op. Onder invloed van alcohol lopen jongeren meer kans om in onveilige situaties te belanden. Want, als je drank gebruikt toon je eerder agressief gedrag. En als je gedronken hebt kun je eerder slachtoffer worden van geweld. Bij het afsteken van vuurwerk komen veel ongelukken voor doordat jongeren meer risico nemen. Ongelukken in het verkeer, vernieling en brandstichting rond de jaarwisseling gebeuren meestal onder invloed van alcohol.

Regionale activiteiten

De GGD en instellingen voor verslavingszorg organiseren de komende tijd ouderbijeenkomsten op scholen, verzorgen homeparty’s voor ouders en geven advies op maat. Zij bieden ook de nodige hulp en informatie via folders en flyers. In een aantal gemeenten is intensief overleg met ouders over voorlichting in hokken en keten. Of werken ze mee aan de totstandkoming van een boekje geschreven door kinderen over alcoholgebruik vroeger en nu. Ook wordt de kennis van ouders getest via zogenaamde ‘flessenpost’ en kunnen ze mee doen aan interactief theater over opvoeding en middelengebruik.

De campagnesite www.hoepakjijdataan.nl biedt ouders concrete tips en informatie over hoe zij het gesprek aan kunnen gaan met hun kind en gratis een online cursus kunnen doen.  Er staan nu specifieke tips op de site over de feestdagen. Voorkom discussies tijdens het kerstdiner of de Nieuwjaarstoast en ga het gesprek nu aan!

 

U kunt niet reageren