Nieuws|1 december 2011 12:32

Bijna 9 op de 10 Nederlanders ervaart Stress

Vooral jongeren, in werk en privé

Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking (88%) ervaart stress in het dagelijks leven, met name in de donkere maanden. Slechts iets meer dan de helft onderneemt hierop actie. Dit blijkt uit onderzoek van Agis Zorgverzekeringen. Vooral jongeren in de leeftijd tot 30 jaar ervaren stress. Waar jonge mannen voornamelijk stress op de werkvloer ervaren, zijn het jonge vrouwen die gestresst raken van zaken die zich afspelen in de privésferen.

Oorzaken van stress

Hoewel Nederlanders zichzelf overwegend als positief bestempelen, is stress veelvuldig in de samenleving aanwezig. Vooral onder jongeren in de leeftijd tot 30 jaar. De belangrijkste oorzaken van stress op werkgebied zijn werkdruk (63%) en verantwoordelijkheid (27%). In de privésferen zijn een gebrek aan nachtrust (41%) en relaties (41%) de grootste boosdoeners. Ook de donkere wintermaanden spelen een rol in de mate van stress en dus gemoedstoestand. Gemiddeld beoordelen Nederlanders hun eigen leven vrij positief met het cijfer 7,2. Gedurende de donkere maanden daalt dit naar het cijfer 6,5. Met name het gebrek aan zonuren en het slechte weer (77%) en de dure, drukke feestdagen (31%) doet Nederlanders tegen de donkere maanden opkijken.

Klachten

Meer dan de helft van de Nederlanders (57%) ondervindt wel eens lichamelijke klachten naar aanleiding van stress. Deze klachten bestaan uit minder goed slapen (56%), rondlopen met hoofdpijn (54%) en snel geïrriteerd zijn (47%). Opvallend is dat vrouwen gevoeliger zijn voor lichamelijke klachten veroorzaakt door stress dan mannen (71% vs. 44%). Een ruime meerderheid (70%) van de Nederlanders die lichamelijke klachten ondervonden van stress, hebben actie ondernomen om deze klachten te verminderen. Een bezoek aan de huisarts was hierbij het populairst (64%).

Preventie en Balans

De meerderheid van de Nederlanders is zich bewust van stress en onderneemt actie om dit te voorkomen (62%). Agis Zorgverzekeringen wil weten wat er leeft onder de Nederlandse bevolking om op die manier preventief de helpende hand te bieden met verschillende iniatieven in het verminderen van stress.

Meer lezen over stress? Kijk in onze webgids!

 

U kunt niet reageren