Eetstoornis|21 november 2011 14:33

Boulimia

Boulimia lijkt veel op de eetstoornis anorexia.

De patiënt eet een hele poos weinig of helemaal niks, maar in tegenstelling tot anorexia geeft de patiënt zich hierna over aan eetbuien.

Boulimiapatiënten zijn ook niet altijd erg mager. Wanneer een boulimiapatiënt weet dat hij of zij alles toch weer gaat uitspugen, kan de eetbui niet door hem of haar gestopt worden. Slank zijn is het grootste doel, maar lang niets eten houdt de patiënt niet vol. Wanneer de patiënt heel veel heeft gegeten en zich schuldig voelt wordt alles uitgebraakt.

Oorzaken
Mensen met boulimia hebben in het verleden vaak negatieve opmerkingen over hun gewicht te horen gekregen. Het beeld dat ze van hun eigen lichaam hebben is vaak wel beter dan bij anorexiapatiënten. Ze weten vaak goed of ze dun of dik zijn.

Gezondheidsrisico’s
Vooral mentale ellende is een risico. Vanwege het overgeven kan boulimia het gebit ernstige schade toebrengen. Een depressie en minder concentratievermogen behoren ook tot de gevolgen, ook vele jaren nadat men van boulimia is genezen.

Symptomen van boulimia

  • Laxeermiddelen zodat het eten niet wordt verteerd maar er “meteen” weer uit komt.
  • Overgeven
  • Veel tegelijk eten in korte tijd

Behandeling
Een patiënt weet dat eetbuien niet horen. Het is misschien handig om in een notitieboek op te schrijven wat u eet en hoeveel, en om de eetmomenten te verspreiden. Gezinsleden kunnen helpen door ervoor te zorgen dat er geen calorierijk voedsel in huis is. Ook moet de patiënt niet te lang alleen worden gelaten. Psychologische hulp kan nuttig zijn.

Meer lezen over boulimia? Check onze webgids

U kunt niet reageren