Eetstoornis|20 november 2011 06:40

Anorexia Nervosa

Deze ziekte wordt vaak anorexia genoemd en komt meestal voor bij jonge tienermeisjes. De laatste jaren komt het ook steeds vaker voor bij jongens, en zelfs bij jonge kinderen of oudere personen met psychische problemen.

Mensen met anorexia zijn bijna altijd mager en in sommige gevallen zelfs vel over been. Anorexiapatiënten hebben een verkeerd zelfbeeld. Hoe mager ze ook zijn ze vinden zichzelf altijd dik. De patiënten zijn geobsedeerd door de maat van hun lichaam en hun lichaamsgewicht. Vaak hebben ze wel interesse in lekker koken, maar alleen om anderen een heerlijke maaltijd voor te zetten. Zelf hebben ze zogenaamd geen honger meer..

Oorzaken
Vaak wordt de media beschuldigt van het toenemende aantal patiënten met anorexia. Ze laten vaak mooie, slanke mensen zien die altijd gelukkig lijken te zijn. Het lijkt wel alsof het uiterlijk belangrijk is voor een goede baan, waardoor de druk nog groter wordt. Wanneer een tiener op dieet is, en complimenten uit de omgeving ontvangt, gaan ze steeds verder met afvallen. Het hongergevoel verdwijnt en het verzinnen van smoesjes om niet samen met anderen te eten zijn makkelijk voor ze te verzinnen, ze worden hier steeds beter in.

Risico’s
Er zijn maar weinig patiënten die lang gelukkig zijn tijdens het afvallen. Ze leven continu in een angst om aan te komen. Als het gewicht teveel afneemt stopt de menstruatie, waardoor de vruchtbaarheid van de vrouw zelfs jaren kan wegblijven, al mocht ze allang weer genezen zijn en gezond eten. Het lichaam raakt bedekt met hele dunne, fijne haartjes. Ook een depressie of huilbuien komen geregeld voor. De botten worden steeds dunner waardoor ze sneller breken. Ook een infectie, epileptische aanvallen of nierfalen komen soms voor.

Sommige patiënten hongeren zichzelf letterlijk uit en moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, vaak tegen hun eigen wil.

Behandeling
Een behandeling van anorexia is best lastig. Erkenning is de eerste stap in richting van genezeing. Wanneer u met familie, vrienden of de huisarts praat kan dit zeker helpen. Een makkelijke, snelle oplossing bestaat helas niet. Het is belangrijk om doelen te stellen om naar een gezond eetgedrag te streven. Een goede stap is om samen met anderen te eten. Eet in ieder geval de helft van de hoeveelheid van wat anderen eten. Bepaal een gewicht waar u naartoe wilt gaan en die gezond is. Dit hoeft niet een volgens anderen “normaal” gewicht te zijn, maar elke kilo is al beter voor de gezondheid.

Mensen die anorexiapatiënt zijn geweest hebben altijd de kans om terug te vallen in anorexia, zelfs jaren na genezing. Hulp en steun van uw vrienden en familie is hierbij erg belangrijk. Wanneer omstanders aan het hoofd zeuren om meer te eten helpt dit niet en zullen ze zelfs nog minder gaan eten. In extreme gevallen is psychiatrische hulp nodig omdat de kans anders bestaat dat een anorexiapatiënt zo weinig eet en drinkt dat hij of zij hieraan kan overlijden.

Meer lezen over anorexia? Kijk in onze webgids!

U kunt niet reageren